NIEUWE MEDIA SCHOOL
Inhoud Info Nieuws Duurzaamheid ICT Projecten Gallerij Contact Home
Duurzaamheid : Duurzaam leven

Duurzaamheid

Wat is duurzame ontwikkeling?
Milieu:
Water
Energie
Materialen
Bouwen en wonen
Mens:
Gelijke kansen
Vorming
Arbeid en vrije tijd
Maatschappij:
Duurzaam leven
Duurzaam ondernemen
Duurzame arbeid

Maatschappij: Duurzaam leven

In onze beschrijving van duurzame ontwikkeling zijn we (te) vaak moeten terugvallen op Nederlandse modellen. Toch weten er in Vlaanderen ook mensen van wanten. Ann Walraevens is zo iemand. Zij is duurzaamheidsambtenaar bij de milieudienst van de gemeente Herselt. Een ambtenaar nieuwe stijl, een ambtenaar naar ons hart, al kennen we alleen haar website: www.herselt.be/duurzaam.htm

Een staaltje:
“Als we willen werken aan een duurzame wereld moeten we anders gaan leven, met 2 woorden in ons achterhoofd: efficiëntie en genoeg".

Efficiëntie

We moeten onderzoeken hoe we efficiënter gebruik kunnen maken van water, energie en materialen.
Dit kan door bijvoorbeeld gebruik te maken van spaarlampen en spaardouchekoppen.
Ook het gebruik van de wagen kan veel efficiënter. Uit een studie bleek dat de gemiddelde Amerikaan 1600 uur (= rijtijd + tijd parking zoeken + tijd geld verdienen om kosten wagen te betalen) nodig heeft om 10.000 km af te leggen met de wagen. Dit betekent een gemiddelde snelheid van 5 km/uur. Zou de fiets in sommige gevallen dan niet veel efficiënter zijn?

Genoeg

Als we er over nadenken hebben wij niets te kort. Aan de meeste van onze materiële behoeftes is ruimschoots voldaan. Bovendien, wat mensen echt belangrijk vinden zijn niet de materiële zaken, maar wel: gelukkige relaties, tijd om te genieten en plezier te maken, een goede gezondheid, de vrijheid om keuzes te maken,…”

Geef toe, beste bezoek(st)er, zulk advies kreeg u nog niet vaak aan een gemeentelijk loket! Ann heeft overigens nog tips bij de vleet voor u en ook een originele beschrijving van onze impact op de wereld (onze ecologische voetstap).
Kortom een ambtenaar om mee op te stappen!

:: Top ::


Nieuwe Media School © 2003
nms@skynet.be